Sørger du for at få vasket din dyne og din hovedpude en gang imellem? Hvis du ikke gør dette, så må vi desværre afsløre for dig, at du ikke sover alene. Det er nemlig ikke nok at vaske sengetøj for at blive husstøvmiderne kvit. Hvis du vil i gang med at vaske din dyne og din hovedpude, så læs her, hvordan du gør.

Før du går i gang med vask af dyne og hovedpude
Der er mange faktorer, der spiller ind, når du skal vaske din dyne og din hovedpude. Du skal være opmærksom på både materiale, vasketemperatur, omdrejninger, tørretid med mere.

  • Din vaskemaskine skal have en kapacitet på mindst 7 kg., ellers er der ikke plads til dynen.
  • Du skal vaske én dyne ad gangen, og hovedpuden skal vaskes for sig selv.
  • Husk at kigge på dynens og hovedpudens vaskeanvisning.
  • Afhængig af materialet, så kan dynen krympe op til 10 cm.
  • Køb et vaskemiddel, der er beregnet til uldvask, da det er mere skånsomt og ikke indeholder enzymer, som kan ødelægge dunene.

Vask og tørring af din dyne
For at blive husstøvmiderne kvit så skal din dyne vaskes ved 60 grader. Husk at tjekke vaskeanvisningen først. Vælg et skåneprogram og efterfølgende et centrifugeringprogram, der har et lavt antal omdrejninger.

Dynen skal tørres i en tørretumbler, der har en kapacitet på mindst 7 kg. Put dynen i tørretumbleren ved 80-90 grader sammen med et par tennisbolde. Snurreturen og tennisboldene vil tilsammen sørge for, at fordele dynens fyld og sikre en bedre tørringsproces.

Sørg for at din dynes fyld bliver ordentligt tørt, da det ellers mugner. Du skal derfor have tålmodighed med tørringen af din dyne, som let kan tage op til 4 til 5 timer. Det er rigtig godt for dynen, hvis du hver halve time lige tager den ud af tørretumbleren for at ryste den godt og grundigt, således at dynens fyld bliver jævnt fordelt.

Vask og tørring af din hovedpude
Når du skal vaske hovedpuder, så skal du først og fremmest kigge på vaskeanvisningen. Derefter følger du samme procedurer, som ved vask at din dyne. Når du vasker hovedpuder, kan du godt komme 2 hovedpuder i samme vask. Vedrørende tørringen af hovedpuder, så foregår det igen på samme måde, som når du tørrer din dyne.

Den generelle vaskemetode
Ovenstående gennemgang af vask og tørring af din dyne og hovedpude er generelle råd, der er egnet til helt almindelige dyner og hovedpuder. Hvis du er det mindste i tvivl, eller hvis du har en speciel dyne, så henvend dig til et renseri for at få hjælp til vask af din dyne og hovedpude.