Fjern svedlugt fra dit tøj

Svedlugt i ens sportstøj eller almindelige tøj er ikke rart for hverken dig eller dine omgivelser. Svedlugt i tøjet forsvinder ikke altid ved en almindelig tøjvask, og så får det en til at føle sig uhygiejnisk, så ofte smider vi tøjet ud. Inden du smider dit tøj ud, så er der lige et par tricks, som du kan afprøve først.

Derfor hænger svedlugt ved i tøj
Den dårlige svedlugt hænger ved i dit tøj, fordi der er nogle mikroorganismer, der har sat sig fast i tøjets fibre. Det er derfor, at svedlugten kan være så genstridig at komme af med ved en helt almindelig tøjvask.
For at komme af med svedlugten, så skal bakteriernes levebetingelser forringes. For at forringe bakteriernes levebetingelser, så skal der bruges desinficerende rengøringsmidler for at blive lugten kvit.

Vask ved 60 grader
Hvis dit tøj kan tåle en vask på 60 grader, så kan det nogle gange være nok til at fjerne den ildelugtende svedlugt. Når du vasker på 60 grader, skal du huske at bruge et godt vaskepulver og et velduftende skyllemiddel.
Da det ikke er alt slags tøj, der kan tåle en omgang tøjvask på 60 grader, ligesom skyllemiddel er bandlyst, hvis du har noget svedtransporterende sportstøj, så læs med videre for at få nogle andre tricks til at løse problemet med svedlugt.

Således fjernes svedlugt fra tøj
Det første du skal gøre er at tjekke vaskeanvisningen, så du ved, hvor mange grader tøjet kan tåle og om der er rengøringsmidler, som dit tøj ikke kan tåle.

  • Hvis dit tøj kan tåle 60 grader, men ikke et skyllemiddel, så kan du bruge bagepulver eller eddike til at fjerne bakterierne med.
  • Er dit tøj hvidt, så kan du vaske det med et vaskepulver til hvidt tøj, da det indeholder både blegemiddel og enzymer, der kan løsne svedlugten fra tøjet.
  • Hvis du ikke må bruge hverken et blegemiddel eller vask ved 60 grader, så kan du forbehandle svedlugten med pletspray. Det er bedst, at bruge en pletspray inden sveden er tør. Du skal gnide pletsprayen ind i tøjet, og derefter lade pletsprayen virke i en 5-10 minutter.
  • Som et alternativ til pletsprayen kan du bruge en blanding af 1 del eddike og 4 dele lunkent vand. Lad tøjet ligge i blandingen i 5 minutter og skyl derefter med vand.
  • Ved en vedvarende svedlugt kan tøjet lægges i blød i en blanding af 1 del Rodalon og 10 dele vand.

Når du enten har forbehandlet eller haft tøjet i en blanding, så skal tøjet helst tørres udenfor i den friske luft. Til slut vasker du dit tøj efter vaskeanvisningen.